KUCHNIA

Pokrzywnik 11 to wegetariański dom gościnny.
Przygotowujemy domowe wegetariańskie, czasem wegańskie posiłki, w dużej części z warzyw i ziół z naszego ogrodu, uprawianego naturalnie. Zaopatrujemy się u lokalnych rolników, u naszych najkochańszych Sióstr Dysiówien, u Panów Franka i Henryka, na targu w Siedlęcinie czy na rynku we Lwówku Śląskim. Chleb na zakwasie piecze dla nas Zosia z Nagórza.
Anetka przygotowuje nie tylko wegetariańskie jedzenie dla naszych Gości ale także przetwory, które przechowuje w spiżarni w słoikach o przeróżnych kształtach, nazywanej niekiedy „Słoicą Polski”. Anetka biega po lasach i skacze po łąkach zwłaszcza z najmłodszymi Gośćmi, razem szukamy grzybów, zbieramy jagody, maliny, poziomki, uprawiamy warzywa, przerabiamy je, gotujemy, suszymy i mrozimy. Latem zbieramy szczaw na szczawiówkę, czarny bez na syrop, krwawnik na herbatę i czosnek niedźwiedzi na pesto. Robimy to, co kochamy…
Pierwszą inspiracją Anetki w życiu, kuchni i w lesie była jej Mama Grażynka – wrażliwa na piękno i naturę, z wrodzonym poczuciem estetyki, utalentowana kulinarnie i organizacyjnie, wspaniała osoba. W kuchni natchnienie czerpie z nas przyrody i otaczającego świata – z Pokrzywnika, ze ślicznego, czystego, spokojnego, takie mojego miejsca na ziemi.

ŚNIADANIA

  • Wegetariańskie i wegańskie kotlety
  • Gulasze warzywne
  • Tarty i pierogi
  • Fasola, soczewica, cecierzyca, ziemniaki, ryż kasza, kluski śląskie
  • Sałatki, pieczone warzywa
  • Desery przeróżne